Swizzlesticks, stirstick of roerstokje

Even een stukje historie...
De swizzle stick deed zijn intrede rond 1600 in West-Indië. Het doel was om een ​​op Barbados gebaseerde cocktail ‘The Swizzl’ te verbeteren. Deze cocktail bevatte rum, suiker en ijs. Frederick Albion Ober's boek uit 1920, 'A Guide to the West Indies, Bermuda and Panama', geeft een van de eerste geregistreerde inzichten in de oorsprong van de stick: "De stengel van een inheemse plant met uitstralende twijgen of wortels, die, omdat hij van zijn buitenste bast is ontdaan, snel tussen de handpalmen wordt rondgedraaid,” schrijft Ober, "en door de gecombineerde werking van de beweging en een eigenaardige saponachtige kwaliteit van de cambiumlaag van de twijgen, geeft het een heerlijk schuim.” Vaak werden de getande takken van de pimentstruik of aromatische quararibea turbinate gebruikt, wat de plant uiteindelijk zijn bijnaam opleverde: de Swizzle stick Tree. Vaak wordt ook de naam 'stir stick’ gebruikt: roerstok.
Van koningin Victoria was bekend dat ze een roerstaafje gebruikte om bellen uit haar champagne te roeren, om geen last te hebben van de vervelende koolzuurhoudende gassen. De roerstaafjes waren toen van glas en het nieuw uitgevonden bakelieten plastic. Ze waren al een hot item toen ze alleen maar roerden. Het was uitvinder Jay Sindler die in 1934 een revolutie teweegbracht in roerstaafjes met een reclame-idee dat niet onder deed voor de marketingtrucs die Don Draper bij Sterling Cooper bedacht.
Toen Sindler zijn martini aan nuttigen was in de bar van het Ritz Carlton Hotel in Boston, vroeg hij zich af hoe hij de olijf eruit kon halen zonder zijn vingers in zijn gin te dopen. De oplossing voor dit probleem schetste hij op zijn cocktailservet; het was een kleine speer van hout met een peddelvormig handvat. Op de peddel zou een miniatuur billboard gedrukt worden met de naam van het etablissement.
Roerstaafjes waren goedkoper dan een doosje bedrukte lucifers en nog goedkoper dan asbakken met gedrukte logo's. Ze werden steeds meer een verzamelitem.
Sindler kreeg zijn patent op zijn uitvinding op 19 februari 1935. Zijn bedrijf, Spir-it Inc. bestaat nog steeds. 

 

Mijn swizzle sticks zijn handgemaakt van borosilicaat glas. Je kunt ze gebruiken in de koffie, thee en in cocktails. Ze zijn in meerdere lengtes te verkrijgen. 

Let op:

  • Houd er rekening mee dat glas een kwetsbaar en breekbaar materiaal is.
  • Ange Glass And Art is niet aansprakelijk voor schade bij verkeerd gebruik.
  • Ze zijn niet geschikt voor kinderen onder de 10 jaar.
  • Vermijd schokken in temperatuur, zoals van erg warm naar heel erg koud.
  • Laat de swizzle sticks na gebruik langzaam afkoelen.
  • Ze zijn niet geschikt om als spatel in een pan te gebruiken of om mee te bakken in de oven.
  • Ze zijn niet vaatwasserbestendig.

 

 

De artikelen die  op ambachtelijk wijze voor jou persoonlijk zijn gemaakt kunnen niet geretourneerd worden. Er kan geen herroepingsrecht aan verleend worden.